Skip links

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?

Ağız, diş ve çene cerrahisi, çene yüz bölgemizde gelişimsel veya sonradan oluşan deformitelerin onarılması ile yine aynı bölgede oluşmuş estetik açıdan beğenilmeyen dokuların cerrahi olarak düzeltilmesi işlemlerini içeren anabilim dalıdır. Kliniğimizde ağız, diş ve çene cerrahisi tedavilerini Uzm. Dr. Mustafa Kızıloğlu uygulamaktadır.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Ağız, diş ve çene cerrahisi, gömülü kalmış ve enfeksiyona neden olan 20 yaş dişlerinin çekimlerinden, çene-yüz bölgemizde yer alan kist- tümörlerin temizlenmesine, çene eklemi bozukluklarının tedavisinden çene gelişim bozukluklarının cerrahi operasyonel düzeltilmesine kadar uzanan geniş bir uygulama alanına sahiptir.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Kliniğimizde Uygulanan Tedaviler

Ağız, diş ve çene cerrahisinin kliniğimizde halihazırda uygulanan tedavilerini uygulama sıklığımıza göre sizler için şu ana başlıklar altında toplayabiliriz:

  1. Gömülü 20 yaş diş çekimleri
  2. İmplant diş uygulamaları
  3. Sinüs lifting uygulaması
  4. Kemik ekleme işlemleri
  5. Diş eti boy ve şekil düzeltmeleri
  6. Çene eklem tedavileri
  7. Botox uygulamaları
  8. Çene kistlerinin tedavileri
  9. Ortognatik cerrahi uygulamaları

Çene Kemiği Kistleri Tedavi Edilmediği Takdirde Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Üst çene kemiği (maxilla) ve alt çene kemiği (mandibula) içinde genellikle dişlerimizde görülen enfeksiyonların tekrarlaması sonucu oluşan çene kistlerinin büyümesi genel sağlığımız açısından ciddi risk faktörü oluşturmaktadır. Çene kistleri vücudumuzda bulunan savunma hücreleri olan lökositlerin sayısının artışına, bağışıklık sistemimizin bozulmasına ve büyüklükleri itibariyle çene kemiklerimizin zayıflamasına yol açar. Daha da büyümeleri çene sinirlerine basınç yapmasına bağlı olarak çene sinirlerinde, dolayısıyla dudaklarımızda uyuşukluğa yol açabilmektedir.

 

Gömülü Dişlerin Neden Olabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?

Çene kemiklerimizin içerinde gömülü kalmış dişlerimizin mevcudiyeti, çevresindeki dokularda meydana getireceği enfeksiyonlar nedeniyle hastalarımızda sıklıkla karşılaştığımız ağız açıklığında kısıtlanmaya, kulak ve boyun bölgesine yayılan ağrılara neden olmaktadır. Tekrarlayan enfeksiyonlar lenf nodülerimizde şişliğe, ateş ve halsizliğe neden olmaktadır. Enfeksiyon süreci boyunca dişetlerinde şişlik, gömülü dişin çevresindeki kemikte erime meydana gelmektedir.

 

İmplant Uygulamaları Nedir? Faydaları Nelerdir?

İmplant uygulamalarının önemini anlatabilmek için genel hayat sürecimizi gözden geçirmekte fayda vardır. Hayat yolculuğumuzda süt dişlerimizin kaybını takiben, daimi dişlerimiz 6-20 yaşlarımız aralığında çenemizdeki yerini almaktadır. Ağız içi hijyenimizi yeterince sağlayamamamız ve yaşadığımız çeşitli sağlık problemleri nedeniyle daimi dişlerimizi erken dönemde kaybedebilmekteyiz. İşte implant tedavisinin önemi tam bu noktada ortaya çıkmaktadır. Daimi dişlerimizin kaybından sonra 3. dişlenme olarak kabul edebileceğimiz implant dişlerimiz, hayat kalitemizin azalmasını engeller, aksine artmasını sağlar.

 

İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İmplant tedavisi, dişimizin çekildiği seansta uygulanabildiği gibi, daha önceden çekilmiş dişlerimizin yerine de yapılabilmektedir. Burada önemli olan husus çekim işleminin, dişimizin çevre dokuları olan kemik ve dişetini koruyarak yapılmış olmasıdır. İmplant yerleştirme işlemini genellikle lokal anestezi altında uygulamakta olup, dental fobisi olan hastalarda sedasyon veya genel anestezi altında da yapabilmekteyiz. İmplant yerleştirilmesi işlemi kesinlik ağrısız olup, hastaların bakım kurallarımızı uygulamasıyla birlikte işlem sonrasında da konforlu bir iyileşme periyoduna sahiptir. İşlem süresi tek bir implant için 15 dakika olup, sayı arttıkça süre de uzamaktadır.

 

Diş Çekimi Nedir?

Diş çekimi, çeşitli nedenlerle ağızda yer alması sakıncalı dişlerin ağız ortamından uzaklaştırılması işlemidir. Bu nedenler genel olarak çürük, dişeti problemleri, kistik enfeksiyonlar, kemik kaybı sonucu dişlerin hareketlenmesi olabilir. Diş çekimi işlemi uyguladığımız anestezi teknikleri sonucu tamamen ağrısızdır. Bakım kurallarımıza uyulduğu takdirde hızlı bir şekilde iyileşmektedir.

Gömülü Diş Çekimi Nedir?

Gömülü diş çekimi, çene kemiğimiz içerisinde çeşitli nedenlerle gömülü kalmış dişlerin cerrahi operasyonla alınması işlemidir. Gömülü dişlerin çene içerinde gömülü kalma nedeni, çene kavsindeki darlık, genetik etmenler veya kistik lezyonlar olabilmektedir. Gömülü dişler genel olarak 2 farklı tipte olmaktadır:

  1. Dişeti retansiyonlu gömülü dişler
  2. Kemik retansiyonlu gömülü dişler

Dişeti retansiyonlu gömülü dişler, operasyon sırasında sadece dişetini açarak çekilebilen dişlerdir. Çekim süresi 15 dakikayla sınırlıdır. Kemik retansiyonlu gömülü dişler, operasyon sırasında dişeti ve kemik dokusunun alınmasıyla çekilen dişlerdir. Çekim süresi 30-45 dakika kadar sürmektedir.

 

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

AĞIZ, DİŞ, ÇENE HASTALARINA BAĞLI CERRAHİ OPERASYONLAR sonrasında, iyileşme sürecinde dikkat etmeniz/yapmanız/yapmamanız gereken birçok husus vardır;

-Doktorumuzun işlem sonrası ağız içine yerleştirdiği steril tamponu bir saat hafifçe ısırın. Sonrasında çıkartıp, atın. Yerine hiçbir şey (peçete/pamuk/steril gazlı bez vb.) koymayın.

-Ağızdaki tamponu attıktan sonra susuzluk ya da açlık hissediyorsanız, su/ meyve suyu içebilirsiniz. ÖNEMLİ NOT: İçecekleri pipet kullanarak içmeyiniz, emme hareketi kanamayı arttırabilmektedir!

-Tamponu atar atmaz doktorunuzun reçete ettiği/önerdiği ağrı kesicilerden 1 tane için! Doktorunuz ilaç önermemiş ise evde mevcut olan ağrı kesicilerden 1 tane için! ÖNEMLİ NOT: Ağrı kesici olarak ASPRİN/CORASPRİN ve çeşitlerini KESİNLİKLE kullanmayınız!

-Operasyon sonrası, anesteziye bağlı uyuşukluklar geçene kadar yemek yemeyin, çiğneme yapmayın! Uyuşukken çiğneme yaparsanız dudak/dil vb… dokuları yaralayabilirsiniz.

-Operasyon sonrası anesteziye bağlı uyuşukluklar geçtikten sonra yara olmayan tarafla yemek yiyebilirsiniz! Sert/acı/baharatlı (yaraya zarar verebilecek) yiyecekler tüketmeyin!

-Operasyonu takiben 2 (iki) gün boyunca ağzınızda kan tadı olması, operasyon yapılan bölgeden sızıntı şeklinde kan gelmesi çok normaldir. Kanamanın şiddetlenmemesi için kesinlikle operasyon günü tükürme ve bölgeyi emme hareketlerini yapmayınız!

-Operasyonu takiben 2 (iki) gün boyunca ılık ya da soğuk yiyecek/içecekler tüketin. SICAK yiyecek/içecekler kanamaya sebep olacağından dolayı KESİNLİKLE tüketmeyin!

-Operasyonu takiben 2 (iki) gün boyunca süt ve süt ürünleri tüketmeyiniz!

-Operasyonu takiben 7 (yedi) gün boyunca alkol ve sigara tüketmeyiniz!

-Operasyon akşamı, işlem yapılan bölge haricindeki dişlerinizi nazikçe fırçalayabilirsiniz!

-Operasyon sonrası, ağızda kan tadı ve kan görüntüsü olması, yüzünüzde şişlik ve morarma olması, sinüs yükseltme operasyonlarından sonra burunda kanama olması, tamamen normaldir. ENDİŞELENMEYİNİZ…

-Şişliklerin ve buna bağlı morlukların az olması adına ameliyattan sonraki 48 saat boyunca peçeteye sarılı buzu yüzünüzün dışına bastırmadan/masaj yapmadan, 10 dakika koyup 10 dakika çekiniz!

-Operasyon sonrası, yara bölgesinin temiz tutulması, yara iyileşmesini hızlandıran en önemli etkendir. Bu amaçla işlemin ertesi gün başlamak kaydıyla, günde 15 defa tuzlu ve karbonatlı suyla gargara yapılmasını tavsiye ederiz. Bu gargarayı 1 Lt suya 1 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı karbonat koyup hazırlayın! Tansiyon hastalığı olan hastalar, bu gargarayı sadece karbonatla hazırlamalıdırlar!

-Operasyon sonrası 2 (iki) gece hafif dik yatınız! Şişlik olan bölge üzerine asla yatmayınız.

-Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları, size tarif edilen şekilde kullanmayı ve kontrol randevularınıza gelmeyi ihmal etmeyiniz!

Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diş çekimi sonrasında, iyileşme sürecinde dikkat etmeniz/yapmanız/yapmamanız gereken birçok husus vardır;

-Doktorumuzun işlem sonrası ağız içine yerleştirdiği steril tamponu bir saat hafifçe ısırın. Sonrasında çıkartıp, atın. Yerine hiçbir şey (peçete/pamuk/steril gazlı bez vb.) koymayın.

-Ağızdaki tamponu attıktan sonra susuzluk ya da açlık hissediyorsanız, su/ meyve suyu içebilirsiniz.

-Tamponu atar atmaz doktorunuzun reçete ettiği/önerdiği ağrı kesicilerden bir tane için! Doktorunuz ilaç önermemiş ise evde mevcut olan ağrı kesicilerden 1 tane alabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Ağrı kesici olarak ASPRİN ve CORASPRİN ve çeşitlerini KESİNLİKLE kullanmayınız.

-Diş çekiminden sonra anesteziye bağlı uyuşukluklar geçene kadar yemek yemeyin, çiğneme yapmayın! Uyuşukken çiğneme yaparsanız dudak/dilek vb… dokuları yaralayabilirsiniz.

-Diş çekiminden sonra anesteziye bağlı uyuşukluklar geçtikten sonra yara olmayan tarafla yemek yiyebilirsiniz! Sert/acı/baharatlı (yaraya zarar verebilecek) yiyecekler tüketmeyin!

-Diş çekimini takiben 2 gün boyunca ağzınızda kan tadı olması, damla damla kan gelmesi normaldir. İşlem günü kesinlikle çalkalama/tükürme yapmayın!

-Diş çekiminden itibaren 2 (iki) gün boyunca ılık ya da soğuk yiyecek/içecekler tüketin. SICAK yiyecek/içecekler kanamaya sebep olacağından dolayı KESİNLİKLE tüketmeyin!

-Diş çekimini takiben en az 7 (yedi) tütün ve mamulleri, alkol vb. maddeler tüketmeyin!

-Çekim sonrası, çekim bölgesinin iyileşmesini hızlandıran en önemli etken bölgenin temiz tutulmasıdır. Bunun için size reçete edilecek gargarayla günde 3 kez yarım dakika boyunca gargara yapıp sonrasında yarım saat bir şey yiyip içmeyin. Ayrıca bu gargaranın dışında tuzlu ve karbonatlı suyla gargara yapınız. 1 lt suya 1 yemek kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı karbonat koyup hazırlayın. Günde 15 defa gargara yapın.

-Çekim sonrası bölgede şişliğin ve kanamanın daha az olması için yüzünüzdeki çekim bölgesi üzerine gelen alana buz kompresi 10 dk. Tutup 10 dk. çekerek 24 saat boyunca uygulanır.

-Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmayı, kontrol randevularınıza gelmeyi ihmal etmeyin!

This website uses cookies to improve your web experience.
Yazışmaya Başla
1
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?