Skip links

Diş Beyazlatma

Beyazlatma (Bleaching) İşlemi Nedir?

Beyazlatma, dişlerdeki renklenmeleri giderme ve renklerini açma işlemidir. Beyazlatma işlemi çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Klinik ortamda deneyimli hekim kontrolü altında yapılan beyazlatma işlemi ofis tipi beyazlatmadır. Hastanın evde kendi başına uygulayabileceği beyazlatma ise ev tipi beyazlatma olarak geçer.

Dişlerimiz Neden Sararır?

Dişlerimiz doğal renklerini dışsal nedenlerle ( kahve, çay, sigara, gıda boyaları ile) kaybedebilir. Çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar, ilaç kullanımı, dişlere gelen travmalar, enfeksiyonlar ve çürükler de dişlerin renklenmesine sebebiyet verebilir.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Ofis Tipi Beyazlatma (Office Bleaching) Nedir:

-Hekim tarafından beyazlatma jelinin UV ışını veya lazer ışını yardımıyla dişe uygulanmasıyla yapılmaktadır. Uygulama süresi diğer yönteme göre daha kısadır. Ortalama 1 saat sürmektedir.

-İşlemden hemen sonra beyazlatmanın sonucu gözlenebilir.

Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching) Nedir:

-Klinikte hasta ağzından ölçü alınır. Hastanın evde, dişlerinin üzerine takabileceği ince lastik kalıplar hazırlanır.

-Bu kalıpların içine ilaç yerleştirilerek günde en az 6-8 saat takılması istenir. Gece uyku sırasında takılabileceği gibi gündüz de kullanılabilir.

-Hassasiyet durumuna göre günde 3-4 saate indirgenebilir.

-Evde beyazlatma tedavisi 1-2 hafta kadar sürdürülür.

Kombine Diş Beyazlatma ( Ev + Ofis Tipi) Nedir:

-Hem ev hem de ofis tipi beyazlatma yöntemlerinin birlikte uygulanmasıdır. Klinik ortamdaki beyazlatma işleminden sonra ev ortamında 2-3 gün boyunca ev tipi beyazlatma işlemine devam edilir.

Tek Diş Beyazlatma (İçten Beyazlatma) Nedir:

-Özellikle kanal tedavisi yapılmış dişlerde meydana gelen gri kararmaların rengini açmak için içten beyazlatma işlemi uygulanır.

-Dişin içerisine beyazlatma jeli sürülür. İstenilen beyazlığa ulaşıncaya kadar işlemler 3 gün sürebilir.

Anlatılan yöntemlerin hepsinin de etkili olmasına rağmen hangisinin tercih edileceği hekim görüşüne, renklenmenin derecesine, tedavinin sonucuna ne kadar kısa sürede ulaşılmak istendiğine, dişin canlılığına ve yapısına bağlıdır.

Diş Beyazlatma Ağrılı Bir İşlem Midir?

Diş beyazlatma ağrılı bir işlem değildir. İşlem sonrası nadir de olsa hissedilen hassasiyet şikayeti ağrı kesici ile kesilebilir.

 Beyazlatma İşlemi Sonrasında Dikkat Etmem Gerekenler Nedir?

Beyazlatma işlemi sırasında dişler hassasiyet hissedebilir. İşlem durdurulduğunda hassasiyet geçecektir. Eğer sızlama olursa, hekim hassasiyet giderici uygulayarak şikayetleri giderebilir.

Beyazlatma sonrası 1 hafta kadar çok sıcak ve çok soğuk içeceklerden uzak durmak, 2 hafta kadar ise renkli gıda ve içeceklerden (çay, kahve, sigara, renkli şekerler, gıda boyası içeren ürünlerden )mümkün mertebe uzak durmak gerekir. Böylece beyazlama etkisi daha kalıcı ve etkili olur.

Dişlerim Ne Kadar Beyazlayacak?

Beyazlama derecesi her dişte farklılık gösterir. Sarı alt tonlara sahip dişlerde 6 kat beyazlama gözlenebilirken, gri alt tonlu dişlerde beyazlama derecesi bundan biraz daha azdır. Diş renk ve yapısına bağlı olarak  ilk seansta dişlerinizin ne kadar beyazlayabileceğini öğrenebilirsiniz.

Diş Beyazlatmanın Zararı Var mı?

Diş beyazlatma işlemi teknik hassasiyet gerektiren bir işlemdir, profesyonel koşullarda uygulandığında dişlere ve diş minesine zarar vermez.. Diş beyazlatmanın olası yan etkisi arasında işlemden sonra az da olsa 1-2 gün sürebilen hassasiyet sayılabilir. Bu hassasiyetler çok sıcak veya çok soğuk içeceklere karşı olabilir.

Diş Beyazlığım Ne Kadar Sürecek Kalıcılığı Nedir?

Bu faktör kişiden kişiye değişir. Etkisi 3 ay ile 3 yıl arasında sürebilir. İşlemden sonra dişlerin renklendirici içecek ve yiyeceklere sürekli maruz kalması sonrası tekrar renklenebilir. Çay, kahve, sigara tüketimi olan bireylerde beyaz kalma süresi daha kısa sürerken bu alışkanlıkları olmayan bireylerde ise daha uzun süre beyazlatma etkisi devam eder. Renklenme olursa tekrar beyazlatma işlemi yapılabilir.

Diş Beyazlatma İçin Bitkisel Çözümler Var mı?

Sosyal medya ve benzeri mecralarda anlatılan bitkisel yöntemlerin, evde hazırlanan tariflerin bilinçsiz kullanımı, diş minesini kontrolsüz düzeyde aşındırabilir ve farklı sorunlara sebebiyet verebilir. Kullanılan ürünlerin  Sağlık Bakanlığı onaylı olması ve hekim kontrolünde kullanılması gerekir.

This website uses cookies to improve your web experience.
Yazışmaya Başla
1
💬 Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?